Ska du flytta? Då gäller det att vara väl förberedd med en flyttplanering. Att ha köpt flyttlådor är bara början – det finns faktiskt en hel del du behöver ha koll på innan flyttlasset rullar. För att underlätta din flytt har vi samlat de 15 viktigaste sakerna du bör tänka på innan det är dags att säga hejdå till ditt gamla hem.

  1. 1. Anmäl flytt till Skatteverket

    När du ska flytta till ny bostad i Sverige är det viktigt att du anmäler din nya adress till Skatteverket – helst innan du flyttar, men senast en vecka efter flyttdatumet.

    Flytta adressändring gäller både om du flyttar inom samma kommun i Sverige eller till en helt ny ort. Flyttanmälan görs enkelt digitalt med BankID via Skatteverkets webbplats. Det går även att anmäla flytt för hela hushållet samtidigt.

    Innan du gör din flyttanmälan, se till att du har:

    • Ditt BankID redo
    • Datumet du ska flytta
    • Koll på om du behöver byta familjeläkare/husläkare (se punkt 8)

    Flyttanmälan påverkar din folkbokföringsadress, vilket i sin tur styr bland annat vilken kommun du betalar skatt till, var du röstar och vilken vårdcentral du tillhör.

  2. 2. Vem behöver få din nya adress?

    När du anmäler din flytt till Skatteverket uppdateras din folkbokföringsadress automatiskt i många offentliga register. Det innebär att exempelvis Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och CSN får din informationen utan att du behöver göra något mer.

    Men det är inte alla som får din nya adress automatiskt – du behöver själv meddela vissa företag och organisationer. Tänk särskilt på att informera:

    • Din arbetsgivare
    • El-, vatten- och värmeleverantörer
    • Bredbands-, TV- och telefonleverantörer
    • Försäkringsbolag och banker
    • Abonnemang (t.ex. tidningar, matkassar, streamingtjänster)
    • Fritidsaktiviteter och medlemskap
    • Tandläkare (särskilt privat)
    • Eventuella vårdkontakter om du byter ort

    Det kan även vara smart att eftersända din post via Svensk Adressändring, så att du inte missar något viktigt under övergångsperioden.

  3. 3. Post och eftersändning

    När du flyttar räcker det inte att bara göra en flyttanmälan till Skatteverket. Om du vill att din post ska följa med till den nya adressen måste du själv beställa eftersändning via Svensk Adressändring.

    Eftersändning gäller i upp till 12 månader och innebär att brev, tidningar och vissa försändelser skickas vidare till din nya adress, även om de är adresserade till din gamla. Paket eftersänds däremot inte, utan skickas tillbaka till avsändaren om adressen inte stämmer.

    Du beställer eftersändning via: www.adressandring.se

    Om du flyttar utomlands

    Du kan även beställa eftersändning till en adress utanför Sverige, men tänk på att vissa typer av försändelser – som tidningar och reklam – inte skickas internationellt.

    Tillfällig adressändring

    Vill du få post till en annan adress tillfälligt (t.ex. sommarstuga), kan du beställa tillfällig eftersändning via Svensk Adressändring – utan att folkbokföra dig där.

  4. 4. Din brevlåda

    När du flyttar är det viktigt att du sätter upp ditt namn på brevlådan vid din nya adress så snart som möjligt efter inflyttning för att säkerställa lokal postleverans.

    Om ditt namn saknas, är PostNord inte skyldig att dela ut din post, och viktig post som t.ex. bankkort, Skatteverkets brev eller försäkringshandlingar kan gå förlorade.

    Har du tidigare tackat nej till reklam med en "Nej tack"-skylt, måste du komma ihåg att göra det på nytt efter att du flyttat. Reklamavbrott gäller nämligen bara för den adress du tidigare varit registrerad på.

    För att slippa oönskad reklam kan du:

    • Sätta upp en tydlig "Ingen reklam tack"-skylt på nya brevlådan
    • Registrera dig hos NIX adresserat för att slippa adresserad direktreklam

     

  5. 5. Själva flytten

    Att genomföra en flytt kan vara både tidskrävande och stressigt, men med flytthjälp blir det enklare. Ett alternativ som ger dig mer flexibilitet och mindre stress är att hyra en container.

    Med en flyttcontainer från BOXIT får du den levererad direkt hem till dig. Du packar dina flyttlådor i egen takt, när det passar dig – utan att behöva tänka på tidsramar eller flyttfirmors scheman. När du är klar med packningen hämtar vi containern och transporterar den till din nya adress, vilket säkerställer en smidig transport av dina ägodelar.

    Det är en praktisk lösning som gör hela flytten mer hanterbar, särskilt om du har mycket att packa eller vill slippa logistiken med flera vändor med släp. Extra smidigt för dig med en långdistansflytt.

    En flyttcontainer är ett smart val både för privatpersoner och företag som vill ha en enkel och trygg flytt.

  6. 6. Packa smart och märkt

    För att göra flytten så smidig som möjligt – både när du bär ut och när du packar upp – är det viktigt att packa strukturerat. Packa rum för rum, och märk varje flyttkartong tydligt med både innehåll och vilket rum den ska till i nya bostaden.

    • Använd gärna färgkoder eller siffror för att enkelt se var allt hör hemma.
    • Skriv “ömtåligt” på lådor med känsligt innehåll, så att de hanteras varsamt.
    • Packa en separat låda eller väska med det viktigaste för första dygnet: toalettartiklar, laddare, kläder, mediciner och kanske kaffe – så slipper du leta i kaoset direkt när du flyttat in.

     

  7. 7. Parkering och boendeparkering

    Glöm inte att se över parkeringsmöjligheter vid din nya bostad, speciellt om du flyttar till en lägenhet. Kolla upp vilka parkeringsmöjligheter där är i närheten och jämnför priser.

  8. 8. Husläkare – behöver du byta?

    När du flyttar inom Sverige kan det bli aktuellt att byta husläkare eller vårdcentral, särskilt om du byter kommun eller region. I Sverige har du rätt att själv välja vilken vårdcentral du vill vara listad på, men det är ofta mest praktiskt att vara ansluten till en vårdcentral nära din nya bostad.

    Du byter enkelt vårdcentral genom att logga in med BankID på 1177, där du kan se vilka mottagningar som finns i ditt område och om de har öppet för listning. Byte av vårdcentral är kostnadsfritt.

    Tänk på att göra detta efter att din flyttanmälan är registrerad hos Skatteverket, eftersom vissa regioner i Sverige kräver att du är folkbokförd i området för att få tillgång till deras vårdutbud.

    Om du inte gör ett aktivt val efter att du har flyttat, förblir du oftast listad på din gamla vårdcentral tills du själv byter.

  9. 9. Flytt av internet och TV

    Glöm inte att flytta eller säga upp bredbands- och TV-abonnemanget. Kolla om leverantören finns på din nya adress – annars behöver du byta. Tänk på att vissa bindningstider eller uppsägningstider kan gälla, så det är bra att agera i god tid, oavsett om du flyttar inom Sverige eller till en annan del av landet.

  10. 10. Flytta elavtalet

    Kontakta ditt elbolag i god tid före flytten – gärna minst två veckor innan – och meddela att du ska flytta. I många fall kan du flytta med ditt befintliga avtal till den nya adressen, men det förutsätter att elbolaget även levererar el där.

    Säg upp eller flytta ditt elavtal

    Kontakta ditt elbolag minst två veckor före flytt. I vissa fall kan avtalet flyttas med – annars behöver du teckna ett nytt.

    Teckna elnätsavtal

    Du måste också teckna elnätsavtal med nätägaren på den nya adressen. Det sker inte automatiskt.

    Flyttar du från villa?

    Säg upp både elhandels- och elnätsavtal. Glöm inte att avsluta eller flytta eventuella tillval, som solceller eller laddbox.

    Om du dessutom har bolån, kom ihåg att kontakta din bank för att diskutera möjligheterna att flytta bolån till din nya adress. Detta är särskilt viktigt om din bank har andra rutiner beroende på om du bor kvar i Sverige eller flyttar till en ny region.

  11. 11. Flytta hemförsäkringen

    Glöm inte att se över din hemförsäkring när du flyttar. Här är vad du bör tänka på:

    • Meddela försäkringsbolaget om din nya adress och inflyttningsdatum.
    • Uppdatera försäkringen efter ny boendeform, boyta och antal boende.
    • Kontrollera om du behöver tillägg, t.ex. vid flytt till villa eller större bostad.
    • Flyttar du ihop med någon? Se till att båda är med i försäkringen.
    • Dubbel täckning? Många bolag erbjuder skydd på båda adresserna under en övergångsperiod.

    En uppdaterad hemförsäkring ger trygghet från dag ett i ditt nya hem, oavsett om du bor kvar i Sverige eller har planer på att flytta utomlands.

  12. 12. Avfall och återvinning

    Kolla upp hur lokal sophämtning, sortering och återvinning fungerar på din nya adress. I vissa kommuner behöver du själv beställa kärl eller registrera dig som ny boende. Passa också på att rensa ut saker du inte vill ta med – och lämna dem till återvinningscentral eller second hand. Kontakta gärna din kommun för att säkerställa att sophämtningen fungerar korrekt.

  13. 13. Flyttstädning – vad gäller när du lämnar din bostad

    Vid en flytt är det mycket att tänka på. Om du inte vill göra det själv kan du anlita ett professionellt städföretag, vilket är vanligt och ofta uppskattat – både för att spara tid och för att undvika tvister.

    Flyttstädning vid hyresrätt

    Särskilt om du flyttar från en hyresrätt är det viktigt att känna till att det i regel finns tydliga krav på hur bostaden ska städas. Om städningen inte godkänns vid besiktningen kan du bli betalningsskyldig för en ny städning. Fråga gärna hyresvärden om det finns en checklista du kan följa.

    Flyttstädning vid bostadsrätt

    Vid försäljning av en bostadsrätt eller villa förväntar sig köparen i regel att bostaden är noggrant städad vid tillträdet, om inget annat har avtalats. Det handlar om allt från ugnsrengöring till dammsugning av element och avtorkning av skåp.

    Du kan enkelt hitta städfirmor som erbjuder flyttstädning genom en sökning på nätet. Tänk på att du ofta har rätt till RUT-avdrag för arbetskostnaden.

  14. 14. Flytta utomlands

    Ska du bo utomlands i över 6 månader? Då måste du anmäla utlandsflytt till Skatteverket, som beskrivet i punkt 1. När du planerar att flytta utomlands är det extra viktigt att använda sig av skatteverket för att få rätt information och besked.

    Tänk också på att:

    • Kolla visum, vaccinationer och regler för husdjur
    • Ordna försäkring, bank och eventuell skola för barn
    • Avsluta eller pausa abonnemang och avtal i Sverige
  15. 15. Viktiga länkar vid flytt

    Genom att noggrant planera din flytt och tänka igenom varje steg, från att uppdatera adresser i Sverige till att hantera praktiska detaljer som flytta elavtalet och flytta bolån, kan du minimera stressen och säkerställa en smidig övergång. Packa dina flyttlådor & lycka till med flytten!

Vi levererar i hela Sverige


När du hyr en BOXIT-container levererar vi i storstäder som Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala, men även i mindre städer och på landsbygden. Vi levererar i hela Sverige.

Kontakta oss